Čo je to občianske združenie?


Chcete založiť občianske združenie no neviete ako nato? Potrebovali by ste vedieť, čo je k tomu potrebné? Občianske združenie je jednou z najobľúbenejších foriem organizácie v Slovenskej republike. Umožňuje sa ľuďom spájať na základe spoločných záujmov, cieľov alebo záľub. Občianske združenie sa môže vytvárať za účelom podpory rôznych aktivít, od športu, kultúry, vzdelávania až po charitatívnu a ekologickú činnosť. Na našej stránke ezmluva.sk sa dozviete všetko. Sme firma, ktorá ponúk zakladanie občianskeho združenia, zakladanie firiem alebo aj likvidáciu s.r.o.

oz

Čo je to občianske združenie?

Občianske združenie (OZ) je právnická osoba vytvorená na základe zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov. Je to nekomerčný subjekt, čo znamená, že jeho hlavným cieľom nie je dosahovanie zisku, ale napĺňanie spoločensky prospešných, kultúrnych, vzdelávacích alebo iných verejných záujmov. OZ môže mať rôzne podoby od športových klubov, cez dobrovoľnícke organizácie až po environmentálne hnutia.

obcasnke zduženie

Ako založiť občianske združenie?

Občianske združenie musí byť založené minimálne tromi fyzickými osobami. Tieto osoby môžu byť občania Slovenskej republiky alebo cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Základné pravidlo je, že tieto osoby musia byť staršie ako 18 rokov. Ďalej si musíme ustanoviť stanovy združenia. Stanovy sú akýmsi „základným zákonom“ združenia a obsahujú: názov a sídlo združenia, účel a ciele, ktoré združenie sleduje, podmienky pre prijímanie členov, práva a povinnosti členov, štruktúru orgánov združenia (predseda, výkonný výbor a iné), zásady hospodárenia. Nezabudnime na názov OZ. Názov OZ musí byť jedinečný a nesmie sa zhodovať s názvami už existujúcich združení. Je vhodné si overiť dostupnosť názvu v registri združení. Pokiaľ by ste mali záujem o založenie občianskeho združenia, neváhajte nás kontaktovať. Kompletné založenie občianskeho združenia za 299,- Eur.